Základní informace o mentální anorexii

25.09.2013 08:30

Mentální anorexie (dále jen "anorexie") je psychické onemocnění, které spočívá zejména v odmítání potravy a zkreslených představách o vlastním těle. Anorexie se řadí mezi základní poruchy příjmu potravy (další např.: mentální bulimie, záchvatovité přejídání, ortorexie...). Tato nemoc se nejčastěji objevuje kolem 14. roku života, ale samozřejmě to není pravidlo; ve většině případů jsou anorexií postihnuty dívky, chlapci jen vyjímečně. 

Mentální anorexie je charakterizována zejména úmyslným snižováním tělesné hmotnosti - anorektičky většinou neodmítají jídlo, proto, že by snad neměly chuť nebo hlad, ale proto, že prostě jíst nechtějí. Samotné nechutenství, či snížení chutě k jídlu je jen následkem předchozího hladovění. Typické je také zvyšování energetického výdeje nadměrným cvičením, či užívání projímadel, nebo násilně vyvolané zvracení. 

Dívky trpící anorexií mají často až chorobný strach z nárůstu tělesné hmotnosti, mohou je pronásledovat paranoidní myšlenky, anorektičky také velmi často popírají svou podváhu, ačkoliv je okem viditelná - připadají si normální, či dokonce "tlustí". Strach z tloušťky může být popírán, či zaměňován za snahu "jíst zdravě".

 

Diskusní téma: Základní informace o mentální anorexii

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek