Co je to záchvatovité přejídání se...?

25.09.2013 08:41

Záchvatovité přejídání tvoří spolu s mentální anorexií a mentální bulimií hlavní "trojku" poruch příjmu potravy. Toto psychické onemocnění postihuje obě pohlaví, každopádně je všeobecně známé že obecně poruchy příjmu potravy jsou více typické pro ženské pohlaví. Nemoc se může rozvinout v podstatě v jakémkoliv věku a častou příčinou záchvatovitého přejídání, neboli vlčího hladu, může být nevyvážená strava, dlouhodobé redukční diety, popř. se můžeš rozvinout po mentální anorexii, jako tomu bylo v mém případě. Velmi častým důsledkem bývá přibývání na váze, což u nemocného může způsobit deprese a dotyčný se rázem ocitá v onom začarovaném kruhu, kdy přejedení se vede ke špatné náladě a špatnou náladu se snaží zahnat, byť podvědomě, opět jezením. 

Typické pro tuto chorobu je omezování se v jídelníčku, což pak paradoxně vede k přejedení se, a původní úmysl se mine s účinkem. Pakliže se totiž dlouhodobě omezujete ve výběru potravin a v jejich celkovém množství, vaše tělo si za nějakou dobu vyžádá vše zpět. Ovládne vás nutkavá, neovladatelná chu´t jíst, a v tomto momentě je vám v podstatě jedno, co budete jíst, nezáleží ani tak na tom, zda vám ona potravina chutná, či ne, jsou známy i případy, kdy nemocní, pokud dojde vše ostatní, jí lžící mouku / cukr, či různé jiné věci, které by vás snad ani nenapadly jíst samotné. 

Po záchvatu obvykle přicházejí nesnesitelné výčitky, které nelze jen tak odehnat. Nemocný se hnusí sám sobě, chce se potrestat za to, že selhal a chce se zbavit přebytečných kalorií, které před chvílí pozřel. Většinou se jedná o nadměrné cvičení, v horších případech o projímadla, či občasné zvracení a samozřejmě nejtypičtější způsob je následné omezování se v jídle, což ale opět vede zpět do začarovaného kruhu, kdy po omezování se následuje další přejedení.